HomeAKTUELNOPrivredna komora FBiH postala prva komora potpisnica UN principa za osnaživanje žena...

Privredna komora FBiH postala prva komora potpisnica UN principa za osnaživanje žena u regionu

Privredna/Gospodarska komora FBIH s ponosom objavljuje da je postala prva Komora u regionu koja je potpisala UN Principe za osnaživanje žena (WEPs), i time zvanično priznata za Pionira u kreiranju praksi za osnaživanje žena.

Svečana ceremonija potpisivanja Principa za osnaživanje žena, upriličena je 12.08.2021. u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu, Grbavica. Ovom svečanom događaju u hibridnom formatu i uz poštivanje epidemioloških mjera prisustvali su i Njena ekselencija, ambasadorica Švedske u BiH, gđa. Johanna Stromquist, UN rezidentna koordinatorica u BiH, gđa Ingrid Macdonald, predstavnik UN Women u BiH, gosp. David Saunders, te brojne druge zvanice.

“Ovim svečanim činom, Privredna/Gospodarska komora FBiH je ujedno i prva Komora ne samo u BiH, već i regionu koja je priznata za zalaganja u rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena i za čiju daljnu provedbu smo preuzeli odgovornosti, polazeći od zajednički izraženog interesa i spremnosti da svojim aktivnostima, a naročito aktivnostima u okviru zakonskih nadležnosti Privredne/Gospodarske komore FBiH, doprinesemo stvaranju i poboljšanju poslovnog ambijenta usmjerenog posebno na aktivnosti ka ekonomskom osnaživanju žena i njihovoj rodnoj ravnopravnosti na tržištu rada, u zajednici i društvu. Potpisivanjem UN Principa za osnaživanje žena želimo kao Komora biti ne samo pokretač u zajednici, već i uzor, motiv i podrška široj poslovnoj zajednici u aktivnostima kojima se osnažuju žene i promovira ravnopravnost spolova naročito kada govorimo o jednakim platama, rodno odgovornim praksama u lancu snabdijevanja i nultoj toleranciji protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu. Iznimno sam sretan i ponosan da ovom svečanom ceremonijom, priznanjem i potpisivanjem Principa za osnaživanje žena, mi u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH utabali smo put kojim ćemo ići ka ostvarenju rodne ravnopravnosti na agendi za 2030. godinu i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda.“, izjavio je gosp. Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH i potpisnik UN Principa za osnaživanje žena ispred Komore FBiH.

Principi za osnaživanje žena (WEPs) su rezultat saradnje između Entiteta Ujedinjenih naroda za ravnopravnost među spolovima i osnaživanje žena (UN Women) i Globalnog dogovora Ujedinjenih naroda (UNGC). U Bosni i Hercegovini, Program za osnaživanje žena implementira IT Girls, osnovanih kao zajednička inicijativa tri agencije UN -a, UNDP -a, UNICEF -a i UN Women.

Principi za osnaživanje žena su primarno sredstvo za korporativno postizanje aspekata rodne ravnopravnosti na agendi za 2030. godinu i ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Činom potpisivanja sedam osnovnih principa za osnaživanje žena i pridruživanjem zajednici WEP-a, Privredna/Gospodarska komora FBiH signalizira posvećenost ovoj agendi na najvišim nivoima uz zajednički rad u mrežama sa više aktera kako bi se potaknule poslovne prakse koje osnažuju žene.

Izvor: http://www.kfbih.com/–privredna-gospodarska-komora–f-bih–postala-prva-komora-potpisnica-un-principa-za-osnazivanje-zen

 

Zadnje objave